Početna » Glavobolja zvana DRY HIT

Glavobolja zvana DRY HIT

Shiva

Scenario koji je velikom broju vapera poznat – nalazite sa na mestu gde parenje nije dozvoljeno ili primereno, brojite minute do momenta kada će se boravak na tom mestu završiti. U glavi Vam je sada već samo e-cigareta i potreba za nikotinom. I najzad kada posegnete za prvim puff-om, pa odmah za drugim i još jednim, pa još jednim… javlja se jezivi zagoreli ukus, među vaperima kršten kao „zagorakis“.

Složićete se, ovo je definitivno najgora noćna mora svih vapera. Zašto do Dry Hit-a dolazi i da li se može izbeći?

ŠTA JE TO DRY HIT?

Ako počnete da osećate neprijatan zagoreli ukus u toku parenja, to je dry hit.

Možda osetite iznenadnu i intenzivnu toplotu koju vam dere grlo, opet je to dry hit.

Toliko je iritantan i  neprijatan da ćete prosto znati da se desio. A ako još uvek niste iskusili sve „čari“ dry hit-a (u šta sumnjamo), onda baš imate sreće 😉

Generalno gledano, do ovakve situacije dolazi kada se vata ne natapa pravilno ili kada grejač prebrzo sagoreva e-tečnost.

Bez sumnje, dry hit je jezivo neprijatno iznenađenje koje je većina vapera iskusila u nekom trenutku kroz svoj vaperski staž. U ovom tekstu Vam donosimo nekoliko saveta kako da izbegnete ovu pošast.

PRAVILNA PRIPREMA NOVE GLAVE (GREJAČA)

Kod postavke nove glave, izuzetno je važna prethodna priprema iste. Sama vata mora biti dovoljno natopljena pre prve upotrebe, kako biste izbegli zagoreli ukus, jer svi dobro znamo, suva vata gori. Fabričke glave na sebi imaju otvore (rupice) koji su zaduženi za dotok e-tečnosti do vate. Naš savet je svakako da u te otvore nakapate po par kapi e-tečnosti kako bi se proces natapanja ubzao ili jednostavno sačekajte 15ak minuta nakon što napunite tank tečnošću, kako bi se vata u potpunosti natopila.

GASITE SVOJ UREĐAJ PRE ODLAGANJA U DŽEP (TORBU)

Svaki uređaj koji poseduje taster za aktivaciju, poseduje i opciju gašenja/paljenja ili zaključavanja, pritiskanjem 3 ili 5 brzih klikova. Zanemarivanje ove navike Vas može koštati grejača. Prosto rečeno, neki od tastera (taster za aktivaciju ili tasteri za podešavanje snage) će se slučajnim pritiskom aktivirati i može pojačati snagu na maksimum (plus taster). Po navici ćete upotrebiti e-cigaretu ne obazirući se na podešenu snagu i instant ćete zapaliti vatu. Svi znamo da Marfi nikada ne spava, te su šanse da će se slučajno aktivirati minus taster gotove nikakve.

VODITE RAČUNA O NIVOU TEČNOSTI U TANKU

Prva i osnovna stvar koja Vam mora preći u naviku, proveravajte koliko je e-tečnosti ostalo u tanku. Dešava nam se svima da se udubimo u čitanje, gledanje filma ili već u neka druga interesovanja i totalno izgubimo pojam o tome da nam je e-cigareta sve vreme u ruci, da su povlačenja više nego učestala i da je vreme za dopunu tanka odavno otkucalo. Vodite računa da nivo e-tečnosti ne padne ispod nivoa vate ili otvora za natapanje.

PROMENITE SVOJU NAVIKU PARENJA

Imate tendenciju ka lančanom povlačenju (chain vape)? Ili ka jačem povlačenju od neophodnog, kako bi za rezultat dobili jači ukus ili veću količinu pare? Možda ste iz istog razloga pojačali snagu na veću od preporučene za glavu koju trenutno koristite? Svaka od ovih navika povećava mogućnost dolaska do zagorelog ukusa, a tek da ne pričamo o kombinaciji ove tri loše navike.

Takođe, ovde se moramo dotaći i mogućnosti predoziranja nikotinom (over vape). Kako da prepoznate situaciju da ste se predozirali nikotinom? Ljudi će najčešće individualno prepoznati simptome, ali većina bi se složila da je to situacija u kojoj počnete da osećate neprijatne nuspojave konzumiranja previše nikotina. Glavobolja, mučnina, pa i neki vid vrtoglavice, sve su to ukazatelji na to da ste preterali. Navikavajte sebe da Vam iskustvo parenje bude pozitivno, doživljavajte ga kao vreme u kome ćete relaksirano uživati, umesto da pomahnitalo parite kao da Vam život od toga zavisi. Ako već uživate u dugim intervalima parenja, pokušajte sa e-tečnostima sa slabijim procentom nikotina.

OBRATITE PAŽNJU NA ODNOS PROPILENA I GLICERINA U E-TEČNOSTIMA

Dva glavna sastojka e-tečnosti jesu upravo propilen glikol (PG) i biljni glicerin (VG).  Ova dva sastojka se koriste u različitim odnosima i veoma je važno da znate razliku i šta je to što možete očekivati u određenom odnosu.

PG je retka sirovina, glavni je nosilac arome i zadužen je za jači udar u grlo (TH-throat hit). U uređajima novije generacije nije pametno koristiti tečnosti sa većinskim propilenom, jer parenje takve tečnosti dovodi do novog kruga pakla (pretapanja grejača, curenja e-tečnosti), no toj temi smo posvetiti više pažnje u drugom tekstu.

VG je gušći od PG-a, pa se zbog te činjenice većina vapera odlučuje za većinski VG kako bi za rezultat dobili veće oblake pare. Sa druge strane, previsok odnos glicerina će pak rezultirati preteranoj gustini tečnosti, te će više vremena biti neophodno da se vata na grejaču dovoljno natopi između dva povlačenja i mnogo lakše dolazi do zagorelog ukusa. Takođe, tečnosti sa većom koncentracijom VG-a su mekše za grlo.

NEMOJTE ČEKATI DA ZAMENSKA GLAVA PRESTANE DA RADI!

Za sve ove godine rada sa korisnicima e-cigareta, neretko smo se susretali sa situacijom u kojoj su sami korisnici menjali zamenske glave na mesec dana, pa čak i na par meseci. Vrlo često smo dobijali pitanja tipa: „Zašto da kupujem novu glavu kada ova još radi?“ i „Zašto mi je ova glava trajala samo mesec dana, a prethodna je izdržala ČAK mesec ipo, ako ne i dva?“ Da se razumemo, vrlo su retke situacije u kojima će glava tek tako prestati da radi. Niti to treba uzimati za reper kada je vreme za zamenu glave u pitanju.

Prepoznati kada je glava „zrela“ za zamenu, nije neka nauka. Vrlo je nezahvalno odgovoriti na često postavljeno pitanje: „Koliko će mi dugo trajati grejač?“. To je individualna stvar i ima dosta faktora koji na to utiču. Od toga koju e-tečnost koristite (gustina, boja, tip arome), na kojoj snazi parite, do toga kolika Vam je dnevna potrošnja e-tečnosti. Što duže koristite e-cigaretu, biće Vam sve lakše da prepoznate taj momenat. Ako primetite gubitak ukusa e-tečnosti, uočite pretapanje i curenje tečnosti iz atomizera, shvatite to kao znakove da je vreme za zamenu glave. Kada jednom osetite značajno zagoreo ukus prilikom povlačenja, definitivno je vreme za novu glavu. Ako se desi da ga „uhvatite“ ranije, možete mu dati šansu i videti da li će zagoreli ukus nestati nakon par povlačenja.

VREME JE ZA UPGRADE VAŠE E-OPREME

Ukoliko obraćate pažnju na gore navedene stavke, a dry hit je i pored toga sve učestaliji, možda je Vaša oprema videla i bolje dane ili naprosto Vaše potrebe  parenja prelaze na viši nivo, za koji vaša trenutna oprema ne uspeva da održi tempo.

Upgrade Vaše e-opreme podrazumeva ulaganje u novi uređaj, koji Vam može ponuditi iskustvo parenja koje Vam je očigledno neophodno. Imati veću kontrolu nad temperaturom i snagom je jedan od najčešćih razloga zašto vaperi prelazi na sledeći nivo u ovom pogledu.

Možda ćete poželeti da eksperimentišete sa ukusima ili promenite način parenja. Kada zavisnost od nikotina ostavite za sobom ili savladate veštinu da je bolje kontrolišete, sa mogućom kontrolom unosa nikotina videćete da Vaše seanse parenja imaju tendenciju da se više tiču opuštanja i uživanja u ukusu, umesto pukog zadovoljavanja potrebe i žudnje za nikotinom.

Suma sumarum, dry hit se dešava i nije po difoltu znak za paniku, nije kraj sveta. Ali ako se dešava učestalo, onda znajte da je vreme da nešto preduzmete po tom pitanju.

Slični postovi

Ostavite komentar