Početna » Najčešće početničke greške

Najčešće početničke greške

Shiva

Prvi ulazak u vape shop ili vape online prodavnicu vam zaista može delovati kao da ste upravo zakoračili u prodavnicu svemirske opreme. Vape industrija napreduje vrtoglavom brzinom i činiće vam se da prelazak na e-cigarete nikada nije bio teži.

Prvo što ćete pomisliti jeste da ima previše izbora i previše informacija. Ipak, sve te informacije su itekako dobra stvar ako se pravilno upotrebe. Mogu Vam biti od velike pomoći ukoliko se zaista interesujete za ulazak u ove vode. Ruku na srce, novom vaperu nikada nije bilo lakše da sazna sve što je potrebno kako bi na pravi način uživao u parenju.

Kako bi Vam olakšali početak u svetu parenja, ukazaćemo na najčešće greške koje se prave u startu, i kako ih izbeći.

ODABIR NAPREDNE OPREME

Možda i najčešća greška je kupovina vrhunske, napredne opreme koja jednostavno nije pravi izbor za novajliju. Vođeni parolom „više para – više muzike“ veruju da će više uloženog novca u opremu obezbediti lakši prelazak na e-cigarete. Međutim, ovde stvari ne funkcionišu na taj način. Istini za volju, tačno je da napredniji uređaji iziskuju veće finansijske izdatke i otvaraju potpuno nove mogućnosti i načine korišćenja. Ali je za prelazak na taj korak neophodno da ovladate osnovnim znanjem i razumevanjem onoga što koristite. Naprosto nije neophodno izlagati se velikim finansijskim izdacima u startu, sačekajte da budete sigurni da parenje jeste za Vas.

Kada se odlučite za kupovinu svoje prve e-cigarete, opredelite se za nešto što ima koliko je moguće više zajedničkog sa duvanskim cigaretama. Jednostavan uređaj koji je lak za upotrebu, ima odgovarajući setup za Vaše potrebe i daje Vam približnu satisfakciju kao cigarete. Ukoliko imate u svom okruženju korisnike e-cigareta, savetujemo Vam da isprobate njihove uređaje. To može biti dobar način da vidite šta Vam odgovara, bez ulaganja u opremu koju na kraju nećete koristiti.

KUPOVINA UREĐAJA NISKOG KVALITETA

Kao što napredni uređaji neće biti pravi izbor za Vas, tako neće ni super jeftin uređaj sumnjivog kvaliteta. Ukoliko vam se ukaže prilika brze, naprasne kupovine jeftinog uređaja, velike su šanse da će iskustvo biti loše. Nećete zadovoljiti potrebu za nikotinom, možda će imati bateriju koja se prebrzo prazni ili će Vam naprosto isporučivati loš ukus. Ove probleme možete izbeći odabirom uređaja višeg kvaliteta i srednjeg cenovnog ranga, kao i konsultacijom sa nekim ko je iskusniji u ovim vodama.

Uvek je pametno saslušati iskusne prodavce u vape šopovima kako bi uz iskrene i dobronamerne savete zajedno došli do idealnog rešenja. Takođe, mnoge online prodavnice poseduju podršu u vidu chat komunikacije. Nemojte se libiti da i na taj način zatražite savet pri kupovini.

PRERANO ODUSTAJANJE OD ELEKTRONSKE CIGARETE

Iskustva mnogih početnika nam govore da kod perioda privikavanja zaista nema pravila. Neki korisnici se odmah pronađu sa svojom prvom e-cigaretom i više se ne vrate na standardne cigarete. Drugima je potreban malo duži period privikavanja i traženja. Da odmah razjasnimo, nemojte očekivati da će Vam korišćenje elektronske cigarete biti u potpunosti isto kao upotreba standardnih cigareta. Naprosto nije i ne može biti. Za početak, morate znati da se samo povlačenje pare razlikuje od povlačenja dima. Ovde je neophodno da se naviknete na duža i mekša povlačenja.

Istina, deluje kao da ima puno odricanja i prilagođavanja, ali ipak je mnogo više pozitivnih stvari i benefita. Tu su izostanak neprijatnih mirisa, pepela, katrana i ostalih negativnih strana konzumiranja duvanskih cigareta. Finansijski aspekt je takođe na strani elektronskih cigareta. Dajte sebi vremena da se naviknete na nešto novo.

POGREŠAN ODABIR E-TEČNOSTI

Ovo je podjednako važan izbor kao i odabir uređaja. Ukoliko želite da u potpunosti zamenite standardne cigarete e-cigaretom, uvek je savet da krenete sa e-tečnostima duvanskog ukusa. Danas postoji ogroman izbor za svačiji ukus, od light varijanti do onih oporijih koji će vas najviše asocirati na ukus cigareta. Tek kada budete sigurni da ste se pronašli u svetu parenja i da vam ono u potpunosti zadovoljava potrebe za nikotinom tj. cigaretama, možete eksperimentisati sa raznovrsnim kombinacijama ukusa (voćnim, kremastim, dezertnim…) Za početak je veoma važno isprobati nekoliko različitih ukusa kako biste pronašli onaj koji vama najviše odgovara. Nikako nemojte odustajati nakon prve isprobane tečnosti, ukoliko Vam se ne svidi. Od mnogih dugogodišnjih vapera ćete čuti da su i sami prošli kroz ovu tranziciju.

E-tečnosti su možda i najsubjektivniji deo vaperskog sveta. Ukusi su toliko različiti da bukvalno ne postoji tečnost koja se svima sviđa. Često se desi da neku ultra popularnu tečnost značajan procenat korisnika ne može ni da pomiriše. Kad su u pitanju tečnosti, savete i iskustva drugih korisnika upotrebite samo kao smernicu, nipošto kao pravilo! 

Takođe, ne smemo zanemariti odabir jačine tečnosti, odnosno jačinu nikotina. Šanse da pogrešite u odabiru se mogu svesti na minimum ukoliko sledite nekoliko saveta. Za početak, probajte e-tečnost sa srednjom jačinom nikotina (10-12mg). Na osnovu toga koliko Vam je zadovoljena potreba za nikotinom, odlučite da li vam je potrebna jača ili slabija e-tečnost.

Ako se u startu dvoumite između jače ili slabije tečnosti, uzmite jaču. Slabija tečnost će Vam imati lepši ukus, ali ćete posle određenog vremena osetiti da Vam nedostaje nikotina. Mnogi korisnici se razočaraju kada nakon par sati parenja budu primorani da zapale cigaretu. Kao da steknu utisak kako im e-cigareta ne radi posao, nije dovoljno efikasna. Kada je tečnost sa više nikotina nego što Vam je možda potrebno u tom trenutku, ukus će biti opor ili ljut ali nećete imati apstinencijalnu krizu.

STRAH OD NEPOZNATIH TERMINA I MNOŠTVO NOVIH INFORMACIJA

Čitajući razne sajtove i blogove o elektronskim cigaretama, vrlo brzo ćete otkriti mnoštvo novih informacija. Pojavljuju se termini poput napona, vataže, omaže… koji mogu biti konfuzni za jednog početnika. Nemojte da pomislite kako od starta morate razumeti sve nazive i kako to sve funkcioniše! Na prvu loptu Vam može delovati kao da se radi o nuklearnoj fizici ili starogrčkoj filozofiji. No, činjenica je da će parenje zapravo biti onoliko komplikovano ili jednostavno koliko sami odlučite da bude. U mnogome će vam početak biti lakši ukoliko se u startu odlučite za neki od AIO (All In One) starter kompleta. Takvi uređaji su veoma jednostavni za upotrebu i ne zahtevaju preterano predznanje.

Kao pomoć za razumevanje termina na koje možete naleteti dok slušate nekog korisnika ili čitate opis na vaperskom sajtu, može Vam poslužiti naš Rečnik vaperskih termina i skraćenica

MTL ili DTL uređaj

Osnovno pitanje je da li želite uređaj pomoću kojeg ćete zadovoljiti svoju potrebu za nikotinom i bataliti duvanske cigarete, ili bi nešto sa čime bi glumili parnu mašinu i izbacivali oblake. Kad ste na samom početku, teško (čitaj: gotovo nemoguće) da ćete postići i jedno i drugo. Ovu temu ćemo detaljno obraditi u jednom od narednih tekstova, za sad samo da istaknemo najbitnije.

MTL je skraćenica od „usta pa u pluća“ (eng. Mouth to Lung), DTL je „direkt u pluća“ (eng. Direct to Lung). Kao što se iz naziva može videti, tehnike opisuju kako se uvlači para iz Vaše e-cigarete. MTL je „prirodniji“ to jest mnogo sličniji načinu koji smo primenjivali kod duvanskih cigareta. Ne retko nov korisnik kao prvi uređaj traži DTL model jer je „tako pušio i duvan“, ali se radi o velikoj zabludi. Ako pričamo o osećaju, DTL i duvanske cigarete nemaju baš nikakve veze. Duvan se ne može pušiti direkt u pluća naprosto jer to fizički nije moguće.

Mogli bi sada da rešimo i dilemu oko količine pare. Čak i „najslabija“ e-cigareta izbacuje više pare nego što duvanska cigareta proizvodi dima, tako da realna potreba za dimnom (tačnije parnom) zavesom ne postoji. Ako zaista imate želju da Vaš proizvod ispušta puno pare, do toga ćete lako doći čim upoznate tehniku i ovladate osnovnim pravilima korišćenja.

Suština problema je u sledećem. Za proizvodnju velike količine pare je potrebno u jednom povlačenju do grejača dopremiti mnogo više vazduha, a grejač zagrejati na struji veće snage. Dakle, u odnosu na povlačenja kod duvanskih cigareta, DTL se uvlači mnogo jače a otpor pri povlačenju je mali ili gotovo da ne postoji. Novopečeni vaper, koji se u isto vreme upoznaje sa uređajem i njegovim specifičnostima dok traži odgovarajuću jačinu i ukus tečnosti, treba da uči i novu tehniku uvlačenja. Deluje preterano, zar ne?

Da sumiramo: za početnika je topla preporuka MTL uređaj. Kako ga prepoznati? Ako ne piše u opisu, pogledajte kakve zamenske glave koristi tj. na kojoj snazi se koriste. Granica je otprilike na 15W, ispod su MTL uređaji a iznad je restriktivni ili čisti DTL. Važno je napomenuti da gledate preporučenu snagu za zamenske glave (grejače) a ne maksimalnu snagu tog uređaja koja se često navodi i u nazivu uređaja. Navedene maksimalne snage su po pravilu besmisleno velike i niko ne koristi te vrednosti.

Zaključak svega gore navedenog bio bi da se ne plašite promena, dajte šansu nečem novom. U tekstu smo nabrojali najčešće greške novajlija, baš zato da ih Vi ne bi morali napraviti. Bilo da ćete biti jedan od korisnika kojima je na prvu legla cela ova priča, ili od onih kojima je neophodan određeni period privikavanja, sigurni smo da ćete brzo uvideti benefite korišćenja elektronskih cigareta. Potrebno je samo da imate volju i stpljenje, ukoliko želite da promenite život na bolje.

Kao naš predlog u ovom trenutku (proleće 2021) bili bi sledeći uređaji:

Da li ste i Vi na početku svoje vaperske avanture napravili neku od ovih grešaka? Ili neku drugu, koju nismo naveli? Očekujemo Vaš komentar.

Slični postovi

Ostavite komentar