Početna » TC (Temperature Control) u kratkim crtama

TC (Temperature Control) u kratkim crtama

Shaka Zuluf

Režim kontrole temperature (TC) je postao popularan i ušao u masovniju primenu negde u proleće 2015. godine. Iako je u tom trenutku predstavljao pravu malu revoluciju u vape svetu, danas je veoma redak. Procenat korisnika koji se i dalje služi TC-om je gotovo zanemarljiv. Štaviše, proizvođači sve češće predstavljaju nove modele bez TC funkcije.

Detaljnije o tome zašto je TC funkcija doživela ovakvu sudbinu možete naći na kraju ovog teksta. Na početku evo malog tutorijala pisanog baš te 2015. godine, kada smo svi učili o tome šta je TC, kako radi i šta nam donosi.

Za pisanje ovog teksta sam najviše informacija preuzeo sa ECF-a (LINK). Izvinjavam se na dužini teksta, mislim da kraće ne bi valjalo. Ako je nešto ostalo nedorečeno ili sam nešto bitno preskočio, vičite.

Šta je zapravo TC (Temperature Control)?

„Kontrola temperature” iliti TC je način rada e-cigarete koji bi korisniku trebao da omogući zadavanje željene temperaturu grejača, a elektronski čip onda tu temperaturu održava. Naglasak je na obavezi da se ne dozvoli prekoračenje te temperature. Pošto je jako teška ili čak nemoguća implementacija termičkog senzora u ili neposredno pored grejne žice, sadašnji TC modovi koriste drugačiji pristup. Elektronski čip unutar moda prati promene otpora grejača i na osnovu tih promena izračunava promenu temperature. Ovaj princip funkcioniše zato što se (kod određenih materijala) otpor menja linearno i predvidljivo u zavisnosti od postignute temperature. Naravno, ove promene tj. njihova predvidljivost nisu svojstvene baš svim žicama koje se koriste za grejače, pa zato i TC režim ne može raditi sa bilo kojom žicom. Rad u TC je režimu je moguć samo sa žicama koje imaju relativno visok temperaturni koeficijent otpora (TCR). Ovaj koeficijent je numerička vrednost koja pokazuje koliko se, u odnosu na početnu vrednost, otpor poveća na zadatoj temperaturi. Kada je ovaj koeficijent visok povećanje temperature osetno menja otpor grejača, a ako je koeficijent nizak tada je promena otpora jako mala ili je uopšte i nema. Ovo će biti malo detaljnije objašnjeno u primerima koji slede.

Evolv je izabrao nikl (Ni200, Ni) kao prvu TC žicu jer ona ima jedan od najvećih TCR koeficijenata u odnosu na druge na tržištu dostupne žice. Npr. kantalu je ovaj koeficijent ekstremno nizak, pa jedva da i menja otpor čak i kad se zagreje na nekoliko stotina stepeni.

Temperaturni koeficijent otpora (TCR) je u direktnoj vezi sa početnom vrednosti otpora grejača. Drugim rečima: kada se grejač zagreje za jedan stepen, njegov otpor se poveća za proizvod početnog otpora i TCR-a žice. Zbog toga su i povećanja otpora direktna posledica početne vrednosti otpora.

Npr grejaču od 0.10Ω će se, zagrejanom na par stotina stepeni, otpor povećati za nekoliko desetih delova oma. Grejaču koji je na početku imao 1.0Ω dobijeni otpor će se povećati za nekoliko omova.

TCR vrednost za Ni200 žicu je otprilike 0.006. To znači da za svaki stepen zagrevanja Ni200 žice, njen otpor raste za (0.006 * početni otpor) oma.

Za grejač početnog otpora 0.1Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.0006Ω (0.006 * 0.1Ω)
Za grejač početnog otpora 1.0Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.006Ω (0.006 * 1.0Ω).
Itd…

Kako ovo radi u praksi? Evo jednog primera.

Grejač ima otpor od 0.10Ω na sobnoj temperaturi (20°C).
Parite i elektronika u datom momentu pročita da je otpor grejača 0.22Ω. Dakle, povećao se za 0.12Ω.
Uzima se u obzir TCR koeficijent od 0.006 i izračuna da je povećanje otpora od 0.12Ω. To je jednako povećanju temperature za 200°C. Temperatura grejača je sada 220°C!

(0.22Ω – 0.10Ω) / (0.006 * 0.1Ω) = 200°C (392°F)
+ 20°C [početna temperatura] = 220°C [temperatura grejača]

Proračun se izvodi nekoliko puta u sekundi. Neprestano se proverava otpor i računa dobijena temperatura, pa se prilagođava snaga koja se šalje na grejač.

Prvi DNA40 i Yihi TC modovi su imali ugrađen koeficijent za Ni200 32AWG/0.20mm žicu i jedino sa njom pravilno rade. TC parenje uz korišćenje drugih žica je onda netačno tj neprecizno, osim u slučajevima kada elektronika ima opciju podešavanja koeficijenta.

Titanium (Ti)

Titanium je sledeći materijal koji se eksploatisao za TC grejače. Ti žica ima TCR koeficijent od 0.0035, dakle malo više od pola vrednosti za Ni200 žicu.

Ako mod nema mogućnost podešavanja TCR koeficijenta (tj nema ugrađen režim rada za Ti žicu), treba sniziti temperaturu za otprilike 50°C u odnosu na podešavanja za Ni200. Ako želite da parite na 220°C, podesite mod na 170°C i tako kompezujete odsustvo Ti režima.Ovakva kompenzacija nije potrebna kod modova koji imaju mogućnost podešavanja koeficijenta, odnosno imaju ubačenu opciju za Ti grejače.

Ti žica ima nekoliko prednosti u odnosu na Ni. Dozvoljava korišćenje Micro Coil grejača, grejači su većeg otpora, sama žica je čvršća i ne puca lako kao Ni200. Na žalost, prilično je žilava tj. „federasta“ što se izgubi nakon laganog spaljivanja ili pulsiranja (slično kantalu). Navodno je i sigurnija za korišćenje od Ni200.

Žica od nerđajućeg čelika (SS)

SS žica ima TCR koeficijent od 0.00094, manje od šestine koeficijenta Ni200. Dakle, ne može se sa sigurnošću koristiti na TC modovima koji nemaju mogućnost podešavanja koeficijenta. Otpor se ovde previše sporo menja sa zagrevanje žice, pa na modovima predviđenim za Ni200 žicu grejači od SS žice padaju na Cotton Burn testu.

Kod modova gde se koeficijent može podesiti SS radi dobro, prolazi Cotton Burn test.

Prednosti naspram Ni200 su iste kao i kod Ti žice: dozvoljava Micro Coil setape, mogu se praviti grejači većeg otpora, čvršća je.
Prednost u odnosu na Ti žicu je lakši rad, nije toliko kruta i lakše se prave grejači. Takođe, relativno je lako nabaviti i jeftina je.

Na temperaturama koje se koriste u TC parenju bi trebala biti sigurna, možda čak i sigurnija od Ti žice, ali to još nije detaljno ispitano.

Na tržištu je sve više modova na kojima je relativno lako pariti u TC režimu sa žicama koje nisu Ni200. Uveliko se koristi titanium, mnogi novi modovi imaju podršku za žice drugačije od Ni200. Nekoliko ozbiljnih igrača u e-cig svetu ispituju kako neke nove režime rada (tj načine provere odnosno pogađanja temperature) tako i nove tipove žica za TC. TC je bez sumnje budućnost parenja, pa ću ovaj tekst završiti parafraziranjem posta koji sam napisao kada sam se odlučio da pređem na TC.

Hteli mi to da priznamo ili ne, priče o štetnosti i jedinjenjima koje su nalazili u pari e-cigareta (a za koje smo u velikoj većini slučajeva znali da su posledica neadekvatnog odnosa snage i grejača), slike grejača sa naslagama sagorele tečnosti itd… su svakome od nas prisutne u podsvesti. Zato je TC jedan veliki korak napred. Meni je barem moj eVic VT kupio priličnu dozu duševnog mira. Nekako se opuštenije osećam dok ga koristim i dok radoznalcima iz svoje okoline objašnjavam otkud posle toliko vape godina sa „standardnom“ opremom – ovoliko čudo u mojim rukama.

Stariji korisnici često prave grešku prilikom razmišljanja o TC priči. Vrednosti otpora ili snage koje se spominju ili prikazuju na ekranima TC modova vezuju sa iskustvima koja su sa istim ili sličnim setapima imali na regularnim modovima i kantal/nihrom žicama. Treba napomenuti da je ovo potpuno pogrešno razmišljanje jer TC funkcioniše drastično drugačije. Drugim rečima: mali otpori TC grejača i velika početna snaga koju izbacuju TC modovi ne znači da se dobija jači TH ili jači ukus. Naprotiv, Vaš omiljeni grejač možete vrlo lako podesiti da u TC režimu radi gotovo identično kao i do sada. Dobitak se ogleda u bezbednijoj upotrebi i drastično dužem životnom veku grejača.

TC uređaji imaju neke svoje protokole tj buve koje se moraju ispoštovati. Potpuno čisti kontakti, izbor pravog režima rada, resetovanje grejača prilikom promene itd… Sve ovo bi trebalo da bude anulirano vremenom koje se dobije korišćenjem istog grejača bez potrebe za zamenom. Uostalom, TC voz je krenuo i svako od nas treba za sebe da proceni kad mu je pravo vreme da se priključi.

Kao što verovatno znate, TC je u narednim godinama prilično uznapredovao u odnosu na situaciju opisanu u ovom tekstu. Od improvizacija poput one kako da grejač od Ti žice pokrenemo na TC bateriji koja ima predefinisan samo TC režim za Ni žicu, stigli smo do baterijskih modova sa predefinisanim TC režimima za sve aktuelne žice. Pojavila se i mogućnost da korisnik sam unese TCR vrednost za žicu koju koristi.

No, TC ipak nije postao primarni režim u vaperskom svetu. Štaviše, za neku godinu ćemo ga verovatno pamtiti samo kao relikt vaperske istorije. Više je razloga za to, nagoveštaje za neke od njih možete pronaći u gornjem tekstu.

Pre svega, TC je „pipav“ za korišćenje. I grejač i vata moraju biti postavljeni perfektno, svaki propust pravi osetne probleme u radu. Konektor mora biti potpuno čist kako bi očitana vrednost otpora bila maksimalno precizna.

Inicijalno očitavanje otpora se obavlja na sobnoj temperaturi, tj. na potpuno hladnom grejaču. Krenete da koristite pa nakon par pufova vidite da nešto nije ok, morate sačekati 15-ak minuta pre nego što opet očitate vrednost otpora i zaključate tu vrednost, što je prilično frustrirajuće.

Kod korisnika RBA atomizera, dodatni problem predstavlja činjenica da Ni200 i Ti žice nisu predviđene za ponovnu upotrebu. Zaprljan grejač se ne sme čistiti Dry Burn tehnikom. Dakle, svaki put mora novi grejač i novo postavljanje vate. Ovu cenu je malo ko spreman da plati.

Za većinu tada aktuelnih atomizera koji koriste fabričke zamenske glave, postojale su verzije glava za TC režime. No, i ovde su problem predstavljali svi gore navedeni preduslovi za kvalitetan užitak. Korisnici atomizera sa fabričkim zamenskim glavama po pravilu nisu zainteresovani za previše detaljisanja, ulaženje u sitna crevca i podešavanja. Cilj im je da e-cigaretu koriste po principu „sipaj i vozi“, a to je sa TC zamenskim glavama maltene nemoguće.

Sve ovo je skupa doprinelo gubitku interesovanja za TC. Ironija sudbine je da je najveći doprinos gubitku interesovanja za TC napravio upravo jedan benefit koji nam je TC doneo. Poetski rečeno, TC je sam sebi došao glave 🙂 O čemu se radi? Da bi TC radio kako treba, neophodno je da očitavanje otpora bude što je moguće preciznije a rad elektronskog čipa stabilan. Napredak koji je napravljen u ovom aspektu je doneo i mnogo lepši i precizniji rad uređaja u standardnom VW režimu. Uz sve kvalitetnije konstruisane atomizere i bolje grejače, VW režim je iz ove trke izašao kao apsolutni pobednik.

Ukoliko imate pitanje, sugestiju ili dopunu ovog teksta, napišite nam u komentaru ili nam se obratite putem kontakt forme na sajtu. 

Slični postovi

Ostavite komentar