Početna » Voopoo Argus Air: priča o simpatičnom malićanu

Voopoo Argus Air: priča o simpatičnom malićanu

Shaka Zuluf

POD uređaji su sve popularniji među vaperima širom sveta. Njihove dobre strane, gde pre svega mislim na male dimenzije i jednostavnost upotrebe, posebno se ističu u ovim letnjim danima.

U jednom periodu sam probao da „budem moderan“ pa sam uzimao na test svaki interesantan novitet čim bi se pojavio. Srećom, brzo sam shvatio da je to uzaludna rabota. Mašta inžinjera i dizajnera vodećih vape proizvođača je naprosto mnooooogo jača od mojih finansijskih mogućnosti 🙂 Tako da sam „povukao ručnu“ i sad uzimam samo uređaje koji mi deluju neobično ili značajno bolji od onoga što sam do sad probao.

Kako to često u životu biva, Argus Air POD iz Voopoo-a je u moj vaperski život ušao na potpuno drugačiji način, a zadržao se duže nego svi ostali modeli iz te kategorije. Naime, na prvu loptu mi se nije svideo, ni vizuelno niti po specifikacijama. Uzeo sam ga sasvim slučajno od kolege koji sa njim nije bio zadovoljan i trebalo je da ga koristim samo par dana dok ga ne prosledim drugaru. No, posle 2 dana me je kupio i postao verni saputnik već nekoliko meseci.

Specifikacija

Voopoo Argus Air je uređaj veoma malih dimenzija. Dužinom od 9.5cm i širinom od 3cm, te težinom od samo 68g, spada u manje modele u ponudi. No, i u ovako malo telo Voopoo je uspeo da spakuje zaista respektabilne performanse.

Pre svega tu je integrisana baterijska ćelija kapaciteta 900mAh. Uređaj poseduje VW funkciju, pa korisnik može da podesi snagu izlazne struje, do maksimalnih 25W (u zavisnosti od otpora grejača).

Kertridž može da primi 3.8ml tečnosti, što Argus Air pozicionira među modele sa većim kapacitom tanka.

Za punjenje baterije se koristi usb port nove generacije, Tip-C.

Šta je u kutiji?

 • Telo uređaja
 • Kertidž sa integrisanim grejačem otpora 0.8 oma
 • Zamenska glava PnP-TM1 otpora 0.6 oma
 • Prazan tank kertridž za korišćenje sa Voopoo PnP zamenskim glavama
 • Usb kabal Tip-C
 • uputstvo

Početak

Argus Air je prilično jednostavan za upotrebu. Na kertridžu se sa strane nalazi silikonski poklopac. Izvadite kertridž iz tela uređaja i okrenete ga na dole, otvorite poklopac i uspete tečnost. Kapacitet tanka je 3.8ml.

U kompletu su dva kertridža. Jedan je sa integrisanim grejačem kapaciteta 0.8oma, predviđen za MTL korišćenje na snagama od 12W do 18W. Drugi je prazan, predviđen za korišćenje sa Voopoo PnP zamenskim glavama. Kertridž sa integrisanim grejačem ima poklopac plave boje, na praznom kertridžu za PnP glave poklopac je crn.

Tu je i PnP-TM1 zamenska glava za restriktivno povlačenje direkt u pluća (rDTL), predviđena za korišćenje na snagama od 20W do 25W.

Ovde dolazimo do prvog problema, karakterističnog za (pre)veliki broj novijih modela POD uređaja. Argus Air je POD malih dimenzija sa baterijom od 900mAh, pa je kombinovanje ovakvog uređaja sa rDTL zamenskom glavom u najmanju ruku besmisleno (da ne upotrebim neki gori izraz). Pretpostavljam da je u pitanju želja da se uređaj predstavi kao adekvatan što široj vaperskoj populaciji, ali se u praksi isuviše često dobije potpuno suprotan efekat. Tačnije, dobije se to da oni kojima je uređaj prvenstveno namenjen, to ne prepoznaju.

Pre svega, uvlačenje direkt u pluća nije srećno rešenje za početnike. Jače povlačenje koje ne liči na ritual pri korišćenju duvanskih cigareta, struja veće snage koja će brže potrošiti bateriju i veća potrošnja tečnosti, sve su to aspekti u kojima se jedan novajlija teško može snaći. Ako se i snađe, konkretno u ovom slučaju će baterija kapaciteta 900mAh korišćena na 25W, koliko je maksimalna snaga uređaja, potrajati možda 3-4 sata. Ko bi od vas pristao na svoju prvu e-cigaretu, da vam je pri kupovini rečeno da je morate puniti nekoliko puta na dan? Bukvalno niko.

Zaključak: PnP-TM1 glavu iz kompleta bacite 🙂 ili je ostavite za probu, čisto da vidite kako rDTL izgleda. Ali kao trajnu opciju, ili za konačan sud o Argus Air uređaju: ne, nikako! Baš ovaj kolega sa početka teksta, od kojeg sam uzeo ovaj uređaj jer mu se nije svideo, je kao početnik prvo koristio ovu glavu i zaključio da Argus Air nije za njega.

Dakle, za početak sipajte tečnost u kertridž sa integrisanim grejačem. Znate kako to već ide, sačekajte nekoliko minuta da se vata natopi, ubacite kertridž nazad u ležište i možete početi sa korišćenjem. Ovaj kertridž se koristi sve dok se grejač ne zaprlja, tada ga možete baciti. Drugi kertridž iz kompleta, koji je prazan, ćemo koristiti kasnije kada se za njega uzme odgovarajuća zamenska glava. O ovome ću detaljnije u sledećem pasusu.

Kompatibilne zamenske glave

U prazan kertridž Voopoo Argus Air POD uređaja se može ubaciti neka od PnP zamenskih glava. Radi se o već dobro poznatoj i priznatoj kolekciji zamenskih glava, koje su već dugo na tržištu i veoma su popularne među vaperima širom sveta.

Uzimajući u obzir performanse ovog uređaja, u njemu ima smisla koristiti samo glave za klasično MTL korišćenje. Na slici sam ih uokvirio crvenom bojom.

Voopoo PnP zamenske glave možete pronaći na stranici Voopoo PnP zamenske glave

Probao sam sve PnP MTL glave za ovaj uređaj, najbolje mi se pokazala R1 glava otpora 0.8oma. Istakao bih da su među MTL glavama razlike bukvalno u nijansama, pa sam tokom korišćenja često uzimao one koje su trenutno dostupne, bez nekog značajnog gubitka u užitku. Zaista lepo rade, kondenza gotovo i da nema i veoma dugo traju.

Za malo veštije korisnike u ponudi je i Vooopoo PnP RBA zamenska glava, gde korisnik sam postavlja grejač i vatu. Meni, a i većini korisnika koje poznajem, se mnogo bolje pokazala Mechlyfe PnP RBA zamenska glava. Na njoj mi je lepši protok vazduha i bolji ukus, a i postavljanje grejača je znatno lakše. Ovu RBA glavu možete pronaći na stranici Mechlyfe PnP RBA zamenska glava.

U Mechlyfe PnP RBA glavu se postavlja grejač od obične žice, nema mesta za clapton ili neku napredniju varijantu. Prečnik grejača 2mm, vata se provuče tesno i odseče višak kad zavrnete kapicu, i to je sva mudrost. Sa RBA glavom se javlja malo više kondenza nego sa fabričkim glavama, ali daleko od toga da predstavlja problem i ometa u korišćenju.

Upotreba

Nakon što je kertridž sa grejačem ubačen u ležište, a tank napunjen tečnošću, možemo početi sa korišćenjem. Na telu uređaja je mali ekran sa osnovnim podacima, a ispod njega je prekidač. Ovaj prekidač ima dvojaku funkciju, služi kako za aktivaciju uređaja tako i za kretanje kroz meni.

Sa 3 brza klika se ulazi u opciju podešavanja izlazne snage. Nakon što brzo kliknete 3 puta slovo W na ekranu počne da blinka, svaki sledeći klik na prekidač podiže snagu za 1W. Kada dođete do željene snage sačekate neku sekundu i ta vrednost će ostati zapamćena. Vrednosti se menjaju u krug, tako da kad dođete do maksimuma (25W ili manje) kreće iznova od 5W.

Sa 5 brzih klikova se ulazi u „glavni“ meni uređaja. Ovde je glavni pod znacima navoda, jer raspolaže sa prilično skromnim brojem opcija.

 • LOCK: zaključava prekidač, funkcioniše samo automatska aktivacija povlačenjem vazduha
 • POWER OFF: gasi uređaj
 • PUFF CLEAR: briše zapamćenu vrednost koliko je puta uređaj upotrebljen, koja je prikazana na glavnom ekranu
 • EXIT: izlaz iz menija

Na klik se šetate kroz ove opcije, duži klik potvrđuje opciju u kojoj se nalazite.

U GENE.AI čip koji kontroliše rad ovog uređaja je ugrađena veoma zgodna SMART opcija. SMART je automatska funkcija koja je od posebne koristi početnicima, radi tako što pročita otpor grejača i automatski postavi snagu na preporučenu vrednost za taj otpor. Isto tako, ukoliko izmenite snagu uređaj to upamti, pa kada taj grejač vratite u uređaj SMART ponovo postavi snagu na tu vašu vrednost.

GENE.AI je u suštini prilično pouzdan i stabilan čip. Kao mane bih mogao da navedem sledeće:

 • nema passthrough opciju, tj. uređaj se ne može koristiti dok se puni. Voopoo je passthrough izbacio iz svih svojih uređaja, kako jednostavnih podova tako i naprednih baterijskih modova. Kao objašnjenje su naveli bezbednost i dugotrajnost uređaja, jer passthrough često predstavlja veliko opterećenje za elektroniku uređaja.
 • kad je baterija skoro prazna, oseti se pad performansi. Realno i nije prava mana, jer uređaj malog kapaciteta kod kojeg se ovo ne oseti naprosto ne postoji. A može biti i da postoji, ali ga ja nisam našao.
 • nakon određenog vremena bez aktivacije, uređaj ode u stanje mirovanja (stand by) kako bi sačuvao bateriju od nepotrebnog trošenja. No, nekako ga mrzi da se probudi pa je uvek potreban jedan mali klik pre nego što počne da radi. Drugim rečima, kada ga uzmete u ruke posle sat vremena pauze, prvo povlačenje je uvek ćorak 🙂 Ovo je takođe karakteristika svih Voopoo uređaja novije generacije, nećete je ni osetiti ukoliko se odmah naviknete da posle pauze jednom brzo kliknete pa onda koristite. Kao što se da primetiti ja se još uvek nisam navikao. Možda zato što svakodnevno koristim više uređaja, a možebiti i da sam naprosto ugursuz.

Protok vazduha

Argus Air ima najjednostavnije podešavanje vazduha. Okretanjem kertridža za 180 stepeni birate između tesnog i prilično otvorenog MTL protoka. Ja sam ljubitelj otvorenog MTL-a pa mi je druga opcija maltene idealno odmerena, ali je varijanta sa baš tesnim vazduhom bolja opcija za one koji vole zatvoreniji cug.

Manuelna/automatska aktivacija

Za aktivaciju uređaja Argus Air nudi dve varijante: manuelnu (klikom na prekidač) i automatsku (povlačenjem vazduha). Ukoliko vam se dešavalo da se uređaj u džepu sam aktivira i spali grejač, možete u glavnom meniju isključiti manuelnu varijantu.

Meni automatska aktivacija nije donela radost ni u jednom uređaju koji sam do sada probao. Na stranu što je ukus intezivniji kada aktiviram manuelno, konkretno na ovom uređaju i sa otvorenim protokom vazduha ume da bude neprecizna. Stoga je moj savet, batalite automatiku i držite se klika.

Nikotinske soli ili standardne (Freebase) tečnosti?

Argus Air se sa podjednakim uspehom može koristiti kako sa nikotinskim solima, tako i sa standardnim Freebase tečnostima. Naravno, ako koristite nikotinske soli OBAVEZNA je upotreba MTL zamenskih glava na snagama do 15W.

Ja prvenstveno koristim standardne tečnosti jer su mi deo svakodnevne rutine, ali sam npr celu zimu u kolima koristio Argus Air sa nikotinskim solima. Želja mi je bila da manje parim kako bih smanjio potrebu za čestim brisanjem prozora u autu, i Argus Air mi je u tome pomogao bez greške.

Kvalitet izrade

Jedna od presudnih karakteristika zbog koje mi je Argus Air ovako dugo ostao u upotrebi, jeste baš kvalitet izrade. Kožni delovi na boku uređaja mu daju jednu veoma elegantnu notu, a u isto vreme su veoma prijatni za korišćenje. Kertridž veoma lepo leži u telu uređaja, nema lufta niti krckanja. Kompletan uređaj je kompaktan i u ruci odaje utisak kvaliteta i pouzdanosti.

Moj ljubimac je na svim slikama u ovom tekstu, možete videti da ni posle 7-8 meseci ne baš nežne upotrebe ne pokazuje znakove habanja. Iako završna obrada i dugotrajnost farbe inače nisu karakteristike kojima se Voopoo proizvodi mogu pohvaliti, Argus Air predstavlja veoma prijatno iznenađenje.

Voopoo Argus Air GT možete poručiti sa sajta naše online prodavnice: Voopoo Argus Air POD ili kupiti u nekom od naših maloprodajnih dućana širom Srbije.

Kakvo je Vaše iskustvo sa ovim malićanom? Očekujemo Vaš komentar.

Let’s kick ash!

Slični postovi

Ostavite komentar