Početna » Zašto moja e-cigareta curi!?

Zašto moja e-cigareta curi!?

Shaka Zuluf

Kada smo se odlučili da podignemo ovaj vape blog i pravili spisak tema koje bi u startu trebalo obraditi, nije bilo puno mozganja. Neke teme su univerzalne i tiču se svakog vapera, pogotovo novajlija u ovoj priči. Gotovo svi vape sajtovi i blogovi imaju taj standardan set tekstova o određenim temama, te ih uskoro možete očekivati i kod nas.

No, meni je prva na pameti bila jedna, ne toliko neobična koliko neuobičajena tema. Neuobičajena jer se o njoj nedovoljno priča, a bukvalno svakoga od nas je barem jednom dotakla. Štaviše, za deceniju (i kusur) intezivnog vaperskog staža sam, kako u ličnoj tako i u komunikaciji preko društvenih mreža, najviše pogrešnih zaključaka, pravila i predrasuda čuo baš u vezi ove problematike.

Dakle, danas ću pisati o tome zašto elektronska cigareta curi. 

Pre nego nastavim, da napravimo mali dogovor oko terminologije. Elektronska cigareta (e-cigareta, vape) se u suštini sastoji od baterije i atomizera. Atomizer je deo u kojem se nalaze grejač, tečnost i usnik, kod nekih modela je nezavisna celina a negde je integrisan sa baterijom. No, to ne menja suštinu. Kada dođe do curenja e-tečnosti, ono svakako ne potiče od baterije nego curi iz atomizera.

U daljem tekstu ću koristiti termin atomizer. Imajte na umu da se sve rečeno odnosi kako na atomizere kao nezavisne uređaje koji se mogu koristiti na velikom broju različitih modela baterija, tako i na tank sa grejačem (glavom) nekog POD uređaja ili AIO start modela e-cigarete.

Sumnjam da postoji vaper kojeg barem jednom nije sačekao ovakav prizor, ili ga „obradovao“ kad posegne u džep za svojom e-cigaretom. Ako jeste, ovde može stati sa čitanjem. A mi, obični smrtnici, hajde da vidimo kako da ovo izbegnemo.

Natapanje kao uzrok (skoro) svih problema

Kad dođe do problema sa curenjem, prva pomisao je po pravilu da se radi o nekom fizičkom nedostatku uređaja. Proverava se da li je napukao tank, da li sve dihtuje kako treba, da li su navoji dobri, u kakvom su stanju o-ring gumice itd… Kada pričamo o RBA atomizerima gde korisnik sam postavlja vatu i grejač, proveri se i da li je odmerio dovoljno vate i kakva joj je pozicija.

Ako se ovde otkrije nešto sporno, relativno je lako popraviti kvar. Na žalost, baš mali (otprilike jednocifren) procenat problema ima nešto od nabrojanog kao uzrok. A kada problem nije fizički, a sigurno da nije duhovni ili još manje hemijski, o čemu se onda radi?

Ako atomizer curi, a problem nije fizički nedostatak uređaja, i uzrok i rešenje problema leži u natapanju vate.

Kada je vata nedovoljno natopljena, ukus je suv i na granici zagorelog. U najgoroj varijanti ćete u jednom momentu udahnuti taj zloglasni ukus spaljene vate i proklinjati dan kada ste e-cigaretu uzeli u ruke. Upravo ste upoznali našeg arhineprijatelja, Dry Burn 🙂 Ako želite da o njemu saznate više detalja i pročitate savete kako da ga pobedite, posetite naš tekst o Dry Burn-u.

Kada se vata previše natapa, to se manifestuje na nekoliko različitih načina. Najjednostavnija manifestacija je spitback iliti pljuckanje vrelih kapljica e-tečnosti sa grejača direkt u usta korisnika. Potom, možete osetiti grgoljenje prilikom povlačenja. Ukus bude slabiji tj, prigušen jer je tečnost preplavila grejač, pa on ne uspeva da se u punoj meri zagreje i proizvede paru. Ako ovo potraje, počećete da vučete jače, kako bi nadomirili slabiji ukus i TH, i dok dlanom o dlan – atomizer je procurio!

I sad dolazimo do najtežeg dela u rešenju ovog problema, jer rešenje nije u zameni neispravnog dela. Rešenje zahteva da izmenimo nešto u svojoj vaperskoj rutini.

Osnovni princip funkcionisanja jednog atomizera

Ovaj princip je u suštini jednostavan. Centralni deo je grejač koji je u obliku mrežice (eng. mesh) ili spirale (postavljene uspravno ili vodoravno). Grejač je u neposrednom kontaktu sa poroznom materijom koja dobro upija e-tečnost, najčešće je to pamuk iliti vata. E-tečnost konstantno i ravnomerno natapa vatu.

Kod pravilno konstruisanog i ispravnog atomizera, natapanje je takvo da u stanju mirovanja vata bude nakvašena „baš kako treba“: spremna je za narednu upotrebu, kod svakog sledećeg korišćenja ukus i užitak su isti.
Kada aktivirate e-cigaretu tada se grejač zagreje i e-tečnost isparava. Pošto u isto vreme i uvlačite vazduh, u sebe uvučete i paru koja nastaje ovim isparavanjem. Vazdušni pritisak koji nastaje dok uvlačite paru pomaže da se vata ponovo natopi i tako se nadomesti tečnost koja je upravo isparila. Nakon par sekundi, sistem je potpuno spreman za narednu upotrebu.

Ovako radi idealan sistem. Na žalost, svakodnevno iskustvo nam kaže da se neki atomizeri ne drže u potpunosti ovog scenarija. Određeni model atomizera jednoj grupi korisnika radi perfektno, kod drugih je sve suprotno od toga. Stvari se dodatno zakomplikuju kada dođete u situaciju gde isti atomizer, dakle bukvalno isti primerak, jednom vaperu radi savršeno a njegovog kolegu par puta dnevno dovede na ivicu nervnog sloma. Kako je to moguće, da li je taj atomizer ispravan ili nije?

Pokažite mi atomizer i nateraću ga da procuri!

Zašto je ponekad veoma teško doći do rešenja za problem curenja? Zato što se rešenje često ne može dobiti jednostavnom intervencijom poput zamene glave ili grejača, drugačije postavljenog protoka vazduha itd… Tada rešenje traži male promene u načinu na koji uređaj koristite. Nije to sad ono poetsko „odgovor je skriven u tebi“ 🙂 ali je suština slična. Probaću ovo da pojasnim na malo direktniji način.

Kolega vaper se žali da je uređaj neispravan, jer curi. Pokušam da u razgovoru, analizom njegove rutine korišćenja, otkrijem u čemu je problem, jer je fizička neispravnost uređaja zaista retko uzrok. No, (pre)često se sa druge strane čuje samo „ma neispravan je, vidiš da curi“. Ili, ako je komunikacija putem mreža: „vidiš na slici da curi“ 🙂

Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva spreman sam da garantujem sledeće: dajte mi bilo koji atomizer na maksimalno 15 minuta, i nateraću ga da procuri!

Može to biti potpuno nov uređaj, ili neki koji već mesecima koristite bez ijednog problema. U roku od par minuta će se pri povlačenju vazduha umesto glatkog zvuka čuti grgoljanje, a odmah zatim će se prve kapljice tečnosti pojaviti na otvoru za vazduh.

Da li ovo znači da ne postoji ispravan uređaj i da svi cure? Ne znači, jer kao što vidite SVAKI uređaj može da curi. Svrha ovog teksta je da Vam pomogne da jednostavno postavite dijagnozu problema i nađete rešenje.

Rešenje problema, korak po korak

Atomizer iliti e-cigareta grgolji, pljucka, curi. Šta treba uraditi?

1. Proveriti da li je sve na svom mestu. Da li su o-ring gumice u redu, da li je tank legao do kraja, da li je otvor za punjenje tanka zatvoren. Ako se radi o atomizeru sa fabričkim glavama, videti da li je ušrafljena do kraja. VEOMA VAŽNO PRAVILO: ne koristiti silu i ne zavrtati do krajnjih granica! Ništa nije procurilo zato što ga niste zavrnuli do maksimuma, pa neće ni prestati da curi kad ga uvrnete kao sivonja 🙂
Kod RBA atomizera proveriti količinu vate i njen položaj, kao i stanje grejača. Ako su grejač i vata zapekli, sredite ih.
Kod atomizera sa fabričkim glavama, zamenite glavu ako je stara ili zaprljana. Kada se na grejaču stvorio talog, pri povlačenju se deo tečnosti ne pretvori u paru nego nastavi ka otvoru za vazduh.
Ukoliko je rešenje bilo u zameni glave/grejača, to bi bilo to. Ako ne, prelazimo na korak 2.

2. Vratiti grejač u njegovo optimalno stanje

Ako atomizer curi, prska ili grgolji, vata je pretopljena tečnošću. Prvo moramo da taj grejač „resetujemo“ tj. da se rešimo tog viška tečnosti. Postoji više načina da se ovo odradi, moj izgleda ovako: papirnu maramicu presavijem nekoliko puta, pa je obmotam oko otvora za vazduh. Onda 2-3 puta jako dunem kroz usnik, dakle radim suprotno od onoga kako koristim e-cigaretu. Višak tečnosti tada izađe i zadrži se na maramici, grejač je spreman za upotrebu.
Ako se radi o modelu atomizera sa fabričkim glavama gde ovo nije moguće, npr Vaporesso Orca Solo ili Vapefly Galaxies, onda izvadim samo zamensku glavu pa na njoj primenim isti postupak. Bude malo pipavo, ali radi bez greške.

Kod POD uređaja tj pod kertridža, ako model nema izdvojene glave onda izvadite ceo kertridž pa postupak primenite na njemu, van tela baterije!

Druga varijanta je da papirnu maramicu stavite oko usnika, pa e-cigaretu okrenete na dole i otresete je par puta. Kao što se nekad resetovao stari živin toplomer 🙂 Ovo je praktičniji način, pogotovo za jednostavne starter modele.

Ovo „resetovanje“ grejača je obavezno pre bilo kakve naredne intervencije, jer bez toga ne može doći do izmene na bolje. Sve i kad promenite režim, snagu struje itd… tečnost i dalje funkcioniše po principu spojenih sudova, pa će potrajati dok se ovaj višak tečnosti ne potroši tokom upotrebe. Ako ga sami uklonite, lakše ćemo dobiti rezultat u sledećem koraku.

3. Pronalaženje optimalnog, iliti: cug je rešenje!

Na početku ovog teksta sam analizirao kako atomizer funkcioniše. To je u suštini veoma jednostavan uređaj, pa bi trebalo biti lako naći rešenje za svaki problem.
Tečnost koja dolazi na vatu (a onda na grejač), grejač, snaga struje i količina vazduha su u neposrednoj vezi, a od konstrukcije uređaja zavisi kako ta veza funkcioniše. Za svaki atomizer postoji optimalan odnos koliko tečnosti dolazi do grejača, na kojoj snazi će se grejač aktivirati i koliko je vazduha potrebno da bi se ta tečnost isparila. Osnovna podela je na MTL (slabije povlačenje, para ide prvo u usta pa onda u pluća) i DTL (jako povlačenje, para ide direkt u pluća) ali u okviru svake od osnovnih kategorija postoji mnogo nijansi.

Što je atomizer bolje konstruisan, to je i širi njegov optimalan odnos količine tečnosti, snage i protoka vazuha. Kod takvog atomizera, isti užitak će imati npr. dva korisnika koji koriste istu tečnost na istom grejaču, ali je prvi postavio snagu na 14W a drugi na 17W.
Ili dva korisnika koji koriste sve iste postavke, ali jedan povlači vazduh nešto slabijim intezitetom nego drugi.

Količina tečnosti na grejaču zavisi od rupa ili kanala za dotok tečnosti, ali i od toga koliko Vam je jak „cug“ prilikom povlačenja. Snagu struje ili sami određujete, ili zavisi od predefinisanog režima rada. Na žalost, ne postoji atomizer koji je po ovom pitanju univerzalan i dopušta baš sve personalizacije. Ukoliko je Vaš odnos tečnost-snaga-vazduh u okviru optimalnih vrednosti tog uređaja, uživaćete. Ako nije, užitak će nedostajati. Upravo zato ne postoji model koji se svima sviđa i na njemu dobijaju ukus kakav žele.

Na primer, ako je za neki grejač optimalno da u svakom momentu na vatu stigne količina tečnosti koja je između nekih X i Y vrednosti, a Vi ga koristite tako da se u svakom povlačenju potroši manje od X, na grejaču je stalno višak tečnosti koji se ne potroši. Kako vreme bude prolazilo ovaj višak će biti sve veći, i na kraju će izaći a atomizer će procuriti.
Slična priča je za grejač kojem je optimalna snaga npr 12W – 17W, a Vi ga koristite na 10. Opet se neće sva tečnost potrošiti, a višak će izaći tamo gde ne želimo.
Ili kada na atomizeru vučete mnogo jače nego što je njegov optimum. To se može desiti ako previše zatvorite protok vazduha, ili naprosto ako imate jak cug. Stvoriće se potpritisak koji će nakon par minuta poterati tečnost napolje. Tako tesan vazduh ili tako jako povlačenje verovatno odgovara za neki drugi grejač, ali ovde očigledno ne odgovara.

Po mom mišljenju, nerazumevanje ovog principa je najčešći uzrok lošeg iskustva nekih korisnika sa određenim modelima atomizera i e-cigareta. Upravo zbog toga što dobro poznajem optimalne postavke za razne atomizere sam gore i dao onu bombastičnu izjavu, da svaki atomizer mogu da nateram da procuri. Najveći problem u rešavanju ovog problema je što se „cug“ ne može kvantitativno opisati. Za snagu se znaju preporučene vrednosti, od skora su navedene i na svakoj zamenskoj glavi. Za protok vazduha se napiše: staviti na 2 rupice, otvoriti na pola, otvoriti skroz itd… Ali za jačinu povlačenja iliti cug nema jasnih mera niti ih je moguće iskazati objektivno.

Zato, ako ste kod nekog grejača imali problem sa curenjem, prvo uradite „reset“ opisan u koraku 2 a onda grejač (glavu) vratite u atomizer. Nastavite da koristite ali ovog puta sa blago jačim povlačenjem. Slušajte kako grejač radi, kad počne da se guši i grgoće znači da problem nije rešen.

Na kraju, ali ne najmanje bitno: tečnost!

Tečnost koju koristite isto ume da bude bitan aspekt u rešavanju problema curenja. Osnovno pravilo verujem da svi znate, sa ređim tečnostima (50VG-50PG ili one koje sadrže i vodu) je veća šansa da procure.

Udar u grlo (TH) koji osetimo pri svakom povlačenju, zavisi od ukusa same tečnosti i količine nikotina u njoj, ali isto tako i od prirode grejača i snage na kojoj se koristi. Ne tako retko se desi da vaper, nakon par meseci zadovoljnog korišćenja nekog uređaja, kupi napredniji uređaj i na njemu krene da koristi istu tečnost kao i do sad. No, ispostavi se da mu je TH jak a ukus ljut, pa to „niveliše“ slabijim povlačenjem i manjom snagom. Na osnovu svega do sad pročitanog možete pretpostaviti kako se to završi. Ako je iko bio zaludan da čita ovako dugačak tekst 🙂 Dakle, u ovoj situaciji morate preći na tečnost sa manje nikotina.

Za kraj, moje iskustvo iz Zone sumraka

Ima već nekoliko godina kako sam prešao na naprednije uređaje, ali i dalje redovno koristim i POD-ove i atomizere sa fabričkim glavama. Sa nekima sam bio zadovoljan manje a sa nekima više, neke sam duže zadržao u posedu a neke sam batalio posle par dana. Ali, svi imaju jednu zajedničku osobinu… svi su mi cureli 🙂
Pre ili kasnije, više ili manje, ali bukvalno na svakom mi se pojavi makar malo tečnosti na otvoru za vazduh. Ostavi fleku na džepu ili po rukama, po milioniti put me dovede u iskušenje da se vratim na Davidoff, i tako u krug. Skoro da sam se sa tim pomirio, ali sam na kraju uspeo da pobedim i nađem rešenje!

Naime, kad pratim svoj vaperski ritual i analiziram kako parim, sve bude ok. Kad se zaboravim za kompjuterom ili dok vozim, nastane poplava. Nakon analiziranja i zahvaljujući kolegama koji su preuzeli zadatak da me krišom posmatraju dok parim, našao sam uzrok. Nesvesno bih svaki put držao pritisnut prekidač nekoliko trenutaka nakon što prestanem da vučem. Da stvar bude gora, u tih par trenutaka paru dunem nazad umesto da je uvučem u sebe! Na taj način sam pri svakom povlačenju stvarao mali višak, koji kad dovoljno naraste preraste u problem.

Stoga nije zgoreg da proverite i svoj ritual prilikom svakog povlačenja. Idealni redosled izgleda ovako:

  • Pritisnete prekidač
  • Neposredno nakon toga počnete da uvlačite vazduh
  • Pustite prekidač
  • Odmah nakon toga prekinete sa povlačenjem

Toliko od mene o ovoj temi. Iskreno se nadam da sam barem nekome pomogao da se reši ovog prilično iritirajućeg problema. Napišite mi svoja iskustva u komentaru, mogu pomoći da se ovaj tekst popravi ili upotpuni.

Let’s kick ash!

Slični postovi

1 komentara

Avatar
Nemanja 5. јула 2021. - 19:28

Hvala, zaista koristian tekst. Meni je mnogo pomogao.

Odgovor

Ostavite komentar